Het laatste nieuws

Best practices voor optimale toegankelijkheid

Website toegankelijkheid is essentieel voor het bereiken van zo veel mogelijk gebruikers en het creëren van een inclusieve online omgeving. Hier zijn enkele best practices om te volgen bij het ontwerpen van een toegankelijke website:

1. Schrijf duidelijke en beknopte inhoud

Zorg ervoor dat de inhoud van uw website duidelijk en beknopt is. Gebruik duidelijke en eenvoudige taal en vermijd jargon en moeilijke woorden.

2. Gebruik beschrijvende links

Gebruik beschrijvende links in plaats van ‘klik hier’. Beschrijvende links zijn nuttig voor gebruikers die schermlezers gebruiken omdat ze de context van de link begrijpen zonder de hele zin te hoeven lezen.

3. Zorg voor duidelijke navigatie

Zorg voor duidelijke navigatie op uw website. Gebruik duidelijke koppen en subkoppen om de inhoud van uw website te structureren en gebruik een duidelijk zichtbare sitenavigatie om gebruikers te helpen bij het vinden van wat ze zoeken.

4. Gebruik alternatieve tekst voor afbeeldingen

Gebruik alternatieve tekst voor afbeeldingen zodat gebruikers die schermlezers gebruiken, de context van de afbeelding begrijpen.

5. Maak uw website toegankelijk voor gebruikers met fysieke beperkingen

Zorg ervoor dat uw website ook toegankelijk is voor gebruikers met fysieke beperkingen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u rekening houdt met kleurenblindheid bij het kiezen van kleuren of dat u alternatieve methoden biedt voor het invoeren van informatie op uw website.

6. Gebruik WAI-ARIA om de toegankelijkheid van dynamische inhoud te verbeteren

Gebruik WAI-ARIA om de toegankelijkheid van dynamische inhoud te verbeteren. WAI-ARIA is een set van attributen die u kunt toevoegen aan HTML-elementen om de toegankelijkheid van dynamische inhoud te verbeteren.

Het volgen van deze best practices kan helpen om uw website toegankelijk te maken voor een breed publiek en om uw online aanwezigheid te vergroten.